" /> Ikke bare fotball i Manchester - Reiseblogg1

Ikke bare fotball i Manchester

Manchester er selvsagt mest kjent for fotball. Med to topplag i Premier League er ikke det så rart, men byen har mye mer å by på.

Flere nettsteder tilbyr god oversikt over hva som skjer i Manchester, spesielt til litt alternative attraksjoner. Manchester Wire og Creativetourist er to av dem som gir deg en litt annen guide enn mange av de andre sidene.

Shopping i Manchester

The Trafford Centre, Manchester
image-160
Manchester er faktisk en bedre shoppingby enn mange tror. Trafford Centre. Trenger ikke si mer. Du kan gå i dagevis om du vil. 207.000m², 268 butikker, parkeringsplasser til 11.500 biler. Av butikker kan vi nevne GAP, Zara, A|X Armani Exchange, Boss/Hugo Boss, Hollister, Banana Republic, Aldo, Next, Selfridges, Ann Summers, Oasis, Apple Store, og ja, et par hundre andre. Ta dere god tid er vårt råd, og det kan være veldig folksomt her, spesielt i helgene.

Det finnes egentlig bare ett stort minus med senteret: Plasseringen. Det raskeste er så absolutt taxi eller egen bil. Ekspressbuss er greit og Metrolink til Stretford og shuttlebuss derfra er også en mulig løsning. Da tar du linjen mot Altrincham fra sentrum og går av på Stretford (stoppet etter Old Trafford). Utenfor går det shuttlebusser (koster ett pund) hvert tiende minutt. På Trafford Centre finnes også Legoland Discovery Centre og SeaLife.

I sentrum av byen finner du store Arndale Centre, i tillegg til butikker i gågatene. Alle de store og kjente finnes her også, som i London. I byen finnes også verdens største Primark-butikk. Mens Primark i London er et sant kaos, er det faktisk ganske oversiktelig og greit å handle her i Manchester. Vil du ha det litt i den dyrere enden, finnes Boss, Burberry og andre mer ekslusive merker i New Cathedral Street.

Vil du prøve noe mer harry? Da tar du turen ut til Bury (metrolink er best) og går på Bury Markets. Her er bodene tett i tett i tett, og man går i kø. Mest for opplevelsens del, shoppingen ble det lite av for vår del. Men Bury Markets er ikke noe å kimse av, kåret til Englands beste marked gjennom flere år.

Muséer

Industrien har stått sterkt i Manchester, så det er naturlig å starte med MOSI – Museum of Science and Industry som ligger i Manchester Liverpool Street Railway Station, der verdens første jernbane startet. Her er det dampmaskiner, damplokomotiv, tog i flere fasonger, fly, biler, vitenskap og industri i flere store bygninger. Vi valgte bort en del vitenskap og dampmaskiner og fokuserte på tog og fly.

Manchester Museum er som et helt streit museum. Vi kom for en ting: Tyrannosaurus Rex. Men her finnes det utstoppede dyr og fugler, arkeologiske funn og alt det andre du forventer å finne på et museum.

Noe må jo omhandle fotball, så National Football Museum passer godt inn i denne byen.
image-161
Selv om man snakker om museum kommer man ikke helt utenom fotball. I byen finnes nemlig National Football Museum. Her er det eldre og moderne fotballhistorie. Legendariske drakter, spillere, managere. De tragiske ulykkene er behørig omtalt, og man kan gjenoppleve store øyeblikk fra fotballhistorien.

Manchester Art Gallery er et offentlig galleri som ligger i Mosley Street. Galleriet har flere store samlinger både av internasjonal karakter og fra lokale kunstnere.

Andre muséer som kan være verdt en nærmere kikk er Museum of Transport, Imperial War Museum, Greater Manchester Police Museum og People´s History Museum.

Så det store plusset: Alle, eller de fleste, muséene i Manchester har gratis adgang. Ja, du leste riktig: Gratis. De vil ha deg til å betale for noen gøyale ting, eller få deg til å donere, men inngang er gratis.

Av andre attraksjoner kan dere besøke bomberom fra krigen, musikkskoler, se på ulike arkitektoniske perler rundt om i byen, ølsmaking eller besøke et teater eller konserthus. Her kan det være lurt å besøke Visit Manchester for en komplett oversikt og oppdaterte program. Og har du sett tv-serien Coronation Street? I Manchester kan du ta turen inn på settet til såpeoperaen som hadde premiere så tidlig som i 1960. På settet kan du gå nedover brosteinen og stoppe utenfor «The Rovers Return».

Mat og drikke

Umezushi er en av de best bevarte hemmelighetene i Manchester. Bitteliten og intim sushirestaurant litt i utkanten av sentrum. Prøv gjerne Umezushi Taster som gir deg «hele» menyen til 40 pund. Eller 45 pund med sake. Dette måltidet bør du beregne to timer til og være ganske sulten. Vi klarte ikke suppen som kom til slutt, da var vi så mette alle sammen.

Manchester Street Food Market har åpent torsdag, fredag og lørdag og ligger rett ved Piccadilly Gardens. Her selges forskjellig mat til en rimelig penge, og er svært populært til lunsj. Her kan du få spesielle ting, og helt ordinære ting. Strutseburgeren var et morsomt og nytt bekjentskap. Mest mat for pengene får du sannsynligvis hos Bridget som selger jamaicansk inspirert mat. Hennes jerk chicken med rice´n peas er fantastisk. Legg til litt coleslaw og du får masse mat til 60 kroner. Perfekt til lunsj!

Don Marco er en italiensk restaurant som ligger mot Deansgate. Vi valgte pizza, som var mer enn god nok, men i ettertid ser vi at vi kunne valgt noe mer spennende. Vi ble anbefalt denne restauranten av andre nordmenn.

På The Midland Hotel ligger restauranten The French. Kun rangert som nummer 46 hos Tripadvisor, men dette er én av de to fremste gourmetrestaurantene i Manchester. Her kan man velger mellom to menyer, seksretters eller tiretters. Andre sverger til Manchester House, som drives av den yngste britiske kokken som har fått Michelin-stjerne, Aiden Byrne. Skal man gå etter Tripadvisor så troner Castlefield Rooms øverst, men dette er for spesielle anledninger som brylluper og lignende. Nummer to på listen er MyLahore som tilbyr indisk/pakistansk mat.

I Northern Quarter ligger utestedene og restaurantene tett. Her finnes også et norsk-inspirert sted, nemlig kaféen Takk. Naboen Kosmonaut er et nokså hipt og kult sted som både er galleri, kafé og som forvandles til utested på kvelden. Veldig populært å gå ut her etter jobb på fredagene. Kosmonaut er vår favoritt, men TwentyTwentyTwo er i samme kategori, og her har de mange bordtennisbord og arrangerer turneringer jevnlig. Her samles også mange av de kreative menneskene som jobber i Northern Quarter etter jobb.

De er berømte burgerne fra Almost Famous. Her en Triple Nomnom med pommes frites av vanlige poteter og søtpoteter, samt en heftig jordbærmilkshake.
image-162

Sist av spisestedene må vi nevne Almost Famous – kanskje burgerstedet over alle burgersteder. Lå tidligere i Northern Quarter, men har fått nye og større lokaler i Great Northern Warehouse ved Deansgate. Her får du kanskje Manchesters beste hamburger. Noen mener Solita har bedre, men vi holder fortsatt en knapp på Almost Famous. I gaten Deansgate ligger forøvrig mange folkelige spisesteder. Her finner du for eksempel Gaucho i en sidegate (vi har vært på den i London som du kan lese om her), The Living Room og vårt nye, men morsomme bekjentskap The Botanist. Sistnevnte er innredet som en hage, eller et uthus i en hage. Morsomt konsept som er vel gjennomført. God mat, god drikke (drinken The Botanist anbefales), men muligens litt mye støy. Her var det fullt mulig å komme en ukedag uten bordreservasjon.

Utesteder handler mye om hvilken stil man vil ha? Mange hippe mancunians tar gjerne noen drinker i på noen av de nevnte utestedene før de går videre på nattklubber som Black Dog Ballroom eller Hula Tiki Bar. I Printworks, som er bygningene til det som en gang var Europas største avistrykkeri, finner man også en rekke restauranter og barer. Her ligger blant annet Hard Rock Café for dem som liker det og nattklubben Tiger Tiger. Engelske puber er jo selvsagt ikke noe problem. The Briton´s Protection, Old Nags Head og The Engslish Lounge er alle gode valg hvis man vil ha det litt mer tradisjonelt.

Fotball

Manchester United og Old Trafford, Manchester City og Ethiad stadium. Byrivaler. Rødt mot lyseblått – liten tvil om at fotball kan man få i lange baner i denne byen. Tar man metrolinken utover mot Old Trafford vil man ofte møte supportere som bare skal ut og ta en titt på «Drømmenes teater». Vil dere på kamp? Billetter til de fleste engelske kampene kan være både dyrt og vanskelig å få tak i. Vi anbefaler ikke svartebørshandel utenfor arenaene og det kan være lurt å sjekke de to lags respektive norske supporterklubber for informasjon. Manchester City har avtale med selskapet Viagogo for videresalg av billetter, noe som regnes som ganske trygt. StubHub er et annet alternativ som har avtaler med andre engelske klubber. Norske Alwaysfootball er et nytt bekjentskap for oss, men virker å ha bredt utvalg iallefall.

Skal dere bare kjøpe litt supportereeffekter har Manchester City egen supporterbutikk i sentrum i tillegg til den på stadion. Denne ligger i Market Street, rett ved Arndale Centre. Manchester United har sin megastore på Old Trafford.  Transport til de to arenaene er veldig enkelt: Metrolink til både Old Trafford og Etihad. På kampdager blir det satt inn ekstravogner for å ta unna alle passasjerene, men regn med en del kø og at det blir trangt om plassen.

Men Manchester-regionen kan by på mer enn toppfotball. Det kryr av lag i lavere divisjoner rundt byen. Oldham, Bury, Rochdale og faktisk Wigan med Uwe Rösler ligger også innenenfor Stor-Manchester. Skal det være virkelig eksotisk finnes Altrincham i Conference Premier (nivå fem) og Stockport i Conference North (nivå seks). Tåler man en litt lengre togreise dobles antallet, minst.

Noe helt annerledes?

Hva med hundeveddeløp på Bellevue? Før var det hundeveddeløpsbaner over hele England, men nå er det bare fire igjen. London har én, Birmingham to og Manchester har altså Bellevue som ligger bare syv minutter med tog fra Manchester Piccadilly. Altså lett tilgjengelig både med tog, taxi og buss. De kjører løp hver fredag og lørdag kveld.

Noen vil kanskje også se rugby eller cricket i Manchester og byen har elitelag i begge idrettene. Sale Sharks er elitelaget i rugby, og er en av Englands eldste rugbyklubber. De spiller hjemmekampene sine på AJ Bell Stadium, tidligere kjent som Salford City Stadium som ligger ikke langt fra tidligere omtalte Trafford Centre. Lancashire County Cricket Club forsvarer Manchesters ære i cricket. De spiller sine hjemmekamper på Emirates Old Trafford, og stadionet er nærmeste nabo til metrolinkstoppet.

Dersom du er interessert i fly kan du få oppleve en ekte Concorde fra innsiden ved Runway Visitor Park, like ved flyplassen. Her får du først en kort introduksjon og en film om det legendariske flyet. Så får du oppleve skjønnheten på nært hold, sitte i setene og i cockpit. De har også are Nimrod, DC-10, Trident og en AVRO RJX.

Så enda en kuriøsitet: Du kan stå på ski, innendørs, på Chill Factore. Her finner du Englands lengste innendørs skiløype. Skisenteret ligger også ute i Trafford Park.

Overnatting

Manchester_1
image-163
Hoteller i alle prisklasser og for enhver smak finnes selvsagt. Våre favoritthoteller er DoubleTree by Hilton ved Piccadilly og Radisson Blu Edwardian i den øvre prisklassen og Holiday Inn Express MEN blant de billigere hotellene. Holiday Inn Express er rimelig nytt, stille, sentralt og hotellet tilbyr veldig gode senger til en ok pris. Så i august kom vi over et splitter nytt hotell som kjapt kom inn blant våre favoritthoteller i Manchester: Motel One Piccadilly åpnet dørene i vår og kan være et perfekt hotell for mange. Sentralt og flott. Mange andre hoteller ligger også veldig sentralt, men enkelte begynner å bli gamle og slitte. Dette gjelder kanskje spesielt for ærverdige Britannia på Portland Street og Mercure Piccadilly rett over gaten.

For andre hoteller i Manchester, sjekk Hotels.com

Komme seg rundt

I Manchester ligger veldig mange av attraksjonene sentralt, slik at man kan gå direkte til dem eller ta Metrolink (bybane), buss ellervanlig tog. Taxi er ettterhvert blitt nokså dyrt også i Storbritannia, så vi har fint klart oss med tog og Metrolink. Fra flyplassen er det enkleste å ta toget inn til Manchester Piccadilly. Vær obs på hvilken terminal du lander på eller reiser fra, for du bør beregne ekstra tid dersom du skal koordinere tog og skal til eller fra terminal tre. KLM flyr blant annet fra denne terminalen. Fra denne er det en lang spasertur før du er på plass på togstasjonen. Taxi til eller fra flyplassen koster rundt 20 pund. De «svarte» taxiene er ofte litt dyrere.

For barn

Sea Life Manchester og Legoland Discovery Centre i Trafford Centre er to sikre valg. Fotballmuséet er bra for de litt eldre barna, og hvem har ikke lyst å se en dinosaur på Manchester Museum? MOSI er veldig barnevennlig og enhver fotballfrelst kunne vel tenkt seg en liten tur på en av de store arenaene i byen eller en tur i supporterbutikken.

Komme seg til Manchester

Manchester er ganske lett tilgjengelig med fly, men kan være dyrt i perioder på grunn av alle fotballturistene. SAS flyr fra Bergen og Oslo, Ryanair fra Rygge, Norwegian fra Stavanger og Oslo. I fotballsesongen og i forbindelse med helger er det nesten uten unntak billigst å fly med mellomlanding i Amsterdam eller København med mindre man er tidlig ute. Sjekk flypriser via Skyscanner eller Momondo. Man kan også komme fra andre destinasjoner i England. Her kan du få gode priser på Her kan du finne gode tilbud på tog eller buss internt i England.

Når bør man dra?

Akkurat det spørs hva man er ute etter. Er man ikke ute etter fotball er det lurt å reise fra slutten av mai til begynnelsen av august, altså utenfor fotballsesongen. Da får man nok billigst fly. Det regner en del i Manchester om høsten og vinteren, så det bør tas med i betraktningen. Ellers er klimaet været veldig likt som på Vestlandet i Norge.


Kommentarer

kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.