" /> Guide: Slik får du best Manchester-tur - Reiseblogg1

Guide: Slik får du best Manchester-tur

Manchester er selvsagt mest kjent for fotball. Med to topplag i Premier League er ikke det så rart, men byen har mye mer å by på. Her er vår guide!

Vi starter med fotball, tross alt er det fotballen som gjør Manchester mest attraktiv om reisemål. Vi har tidligere har laget en guide om billetter og hoteller, men her kommer en komplett guide for én by slik at man kan få mest mulig ut av sin Manchester-tur.

Først: Det viktigste når man skal på fotballtur er billetter. Samtidig er dette også noe av det vanskeligste. Vi har laget saken om hvordan du skaffer deg billetter til Premier League, men det betyr ikke at det er enkelt. For Manchester Uniteds del er det stor på gang på grunn av lagets popularitet.

Old TraffordVi har også laget en guide over gode fotballhoteller for alle klubbene i Premier League. For samtlige klubber er den absolutt rimeligste måten å skaffe seg billetter på, å bli medlem av klubben.

Kjøper man av et reiseselskap så er det et par ting man bør sjekke. Det er alltid en fordel om de er offisielle samarbeidspartnere, det gir en ekstra trygghet. I tillegg anbefaler vi at man bruker selskaper som er medlem av reisegarantifondet (RGF) hvis man bruker de norske. En siste ting er å sjekke vilkårene, fordi enkelte selskaper tilbyr langt dårligere vilkår enn andre, spesielt dersom kamper flyttes.

Manchester Uniteds norske supporterklubb arrangerer egne reiser, sjekk dem ut her.

Ving er store på engelsk fotball da de eies av Thomas Cook. Liverpools, Chelseas og Tottenhams norske supporterklubber har avtale med Ving, noe som krever medlemsskap i de respektive supporterklubber. De tilbyr også pakkeløsninger til Manchester Uniteds hjemmekamper. Langt fra den rimeligste løsningen, men en trygg og grei løsning for de som reiser på tur første gang.

Etihiad Stadium

City har samarbeid med Viagogo om videresalg av billetter.

Viagogo er et stort internasjonalt selskap som tilbyr videresalg av billetter, og de har offisielt samarbeid med flere fotballklubber. I Premier League har følgende klubber samarbeid med Viagogo: Manchester City, Chelsea, Manchester United og West Ham. Andre klubber, blant andre Everton, Tottenham og Sunderland samarbeider med selskapet StubHub.

Vi har ingen erfaring med de nevnte selskapene, for vi kjøper billetter via klubbene i de aller fleste tilfellene. Vi vet også at det finnes en rekke grupper på Facebook som tilbyr salg og kjøp av fotballbilletter, samt brukere på Twitter. Vis varsomhet ved kjøp og salg med ukjente eller folk uten referanser.

SPONSET: Skal du ut og fly? Finn de beste og billigste alternativene hos Momondo, Skyscanner, BravoFly, Expedia eller direkte hos KLM.

Er man førstereis kan det være greit å bruke de offisielle kanalene, slik at man er 100% sikker på sin første Manchester-tur.

Overnatting

Manchester har en rekke hoteller å velge mellom, i alle prisklasser. Noe varierende standard og beliggenheten spiller alltid inn. Våre favoritthoteller er DoubleTree by Hilton ved Piccadilly og Radisson Blu Edwardian i den øvre prisklassen. Holiday Inn Express MEN var blant de billigeste, men ligger nok nå i mellomsjiktet. Holiday Inn Express er rimelig nytt, stille, sentralt og hotellet tilbyr veldig gode senger til en ok pris. Så i august kom vi over et splitter nytt hotell som kjapt kom inn blant våre favoritthoteller i Manchester: Motel One Piccadilly er et rimelig nytt hotell og kan være et perfekt hotell for mange. Sentralt og flott. Mange andre hoteller ligger også veldig sentralt, men enkelte begynner å bli gamle og slitte. Dette gjelder kanskje spesielt for ærverdige Britannia på Portland Street og Mercure Piccadilly rett over gaten. I samme kategori lå Ibis Styles Manchester Portland Hotel, men det er nylig oppusset og et godt alternativ.

Football Hotel Old Trafford, Manchester

Med utsikt rett mot Old Trafford. Nærmere kommer du ikke.

Er du United-supporter så bør du kanskje en gang prøve Hotel Football – Old Trafford som ligger som nærmeste nabo til Drømmenes Teater – Old Trafford. Nå ligger det riktignok litt utenfor sentrum.

SPONSET: Få et godt tilbud på overnatting i Manchester.

Din Manchester-tur

Å komme seg til Manchester er rimelig enkelt. Det går direktefly fra Oslo, Stavanger, Bergen og Sandefjord. Det er veldig enkelt å reise via København (SAS) eller Amsterdam (KLM). Direkterutene er ofte veldig kostbare på grunn av alle som skal på kamp både i Manchester, Liverpool og andre byer i nærheten. Mange velger derfor å fly til London for så å ta tog opp. Toget tar drøye to timer og koster normalt £25 per vei, men du kan få gode tilbud på lite populære avganger. Husk å booke på forhånd, helst i god tid, for å oppnå gode priser.

Komme seg rundt i Manchester

I Manchester ligger veldig mange av attraksjonene sentralt, slik at man kan gå direkte til dem eller ta Metrolink (bybane), buss ellervanlig tog. Taxi er ettterhvert blitt nokså dyrt også i Storbritannia, så vi har fint klart oss med tog og Metrolink. Fra flyplassen er det enkleste å ta toget inn til Manchester Piccadilly. Vær obs på hvilken terminal du lander på eller reiser fra, for du bør beregne ekstra tid dersom du skal koordinere tog og skal til eller fra terminal tre. KLM flyr blant annet fra denne terminalen. Fra denne er det en lang spasertur før du er på plass på togstasjonen. Taxi til eller fra flyplassen koster rundt 20 pund. De «svarte» taxiene er ofte litt dyrere.

Mat og drikke

Umezushi er en av de best bevarte hemmelighetene i Manchester. Bitteliten og intim sushirestaurant litt i utkanten av sentrum. Prøv gjerne Umezushi Taster som gir deg «hele» menyen til 40 pund. Eller 45 pund med sake. Dette måltidet bør du beregne to timer til og være ganske sulten. Vi klarte ikke suppen som kom til slutt, da var vi så mette alle sammen.

Manchester Street Food Market har åpent torsdag, fredag og lørdag og ligger rett ved Piccadilly Gardens. Her selges forskjellig mat til en rimelig penge, og er svært populært til lunsj. Her kan du få spesielle ting, og helt ordinære ting. Strutseburgeren var et morsomt og nytt bekjentskap. Mest mat for pengene får du sannsynligvis hos Bridget som selger jamaicansk inspirert mat. Hennes jerk chicken med rice´n peas er fantastisk. Legg til litt coleslaw og du får masse mat til 60 kroner. Perfekt til lunsj!

Don Marco er en italiensk restaurant som ligger mot Deansgate. Vi valgte pizza, som var mer enn god nok, men i ettertid ser vi at vi kunne valgt noe mer spennende. Vi ble anbefalt denne restauranten av andre nordmenn.

På The Midland Hotel ligger restauranten The French. Kun rangert som nummer 46 hos Tripadvisor, men dette er én av de to fremste gourmetrestaurantene i Manchester. Her kan man velger mellom to menyer, seksretters eller tiretters. Andre sverger til Manchester House, som drives av den yngste britiske kokken som har fått Michelin-stjerne, Aiden Byrne. Skal man gå etter Tripadvisor så troner Castlefield Rooms øverst, men dette er for spesielle anledninger som brylluper og lignende. Nummer to på listen er MyLahore som tilbyr indisk/pakistansk mat.

I Northern Quarter ligger utestedene og restaurantene tett. Her finnes også et norsk-inspirert sted, nemlig kaféen Takk. Naboen Kosmonaut er et nokså hipt og kult sted som både er galleri, kafé og som forvandles til utested på kvelden. Veldig populært å gå ut her etter jobb på fredagene. Kosmonaut er vår favoritt, men TwentyTwentyTwo er i samme kategori, og her har de mange bordtennisbord og arrangerer turneringer jevnlig. Her samles også mange av de kreative menneskene som jobber i Northern Quarter etter jobb.

De er berømte burgerne fra Almost Famous. Her en Triple Nomnom med pommes frites av vanlige poteter og søtpoteter, samt en heftig jordbærmilkshake.
image-1820

Sist av spisestedene må vi nevne Almost Famous – kanskje burgerstedet over alle burgersteder. Lå først i Northern Quarter, så flyttet de til Geat Northern Warehouse ved Deansgate, men nå har de to, begge steder. Her får du kanskje Manchesters beste hamburger. Noen mener Solita har bedre, men vi holder fortsatt en knapp på Almost Famous. I gaten Deansgate ligger forøvrig mange folkelige spisesteder. Her finner du for eksempel Gaucho i en sidegate (vi har vært på den i London som du kan lese om her), The Living Room og vårt nye, men morsomme bekjentskap The Botanist. Sistnevnte er innredet som en hage, eller et uthus i en hage. Morsomt konsept som er vel gjennomført. God mat, god drikke (drinken The Botanist anbefales), men muligens litt mye støy. Her var det fullt mulig å komme en ukedag uten bordreservasjon.

Utesteder handler mye om hvilken stil man vil ha? Mange hippe mancunians tar gjerne noen drinker i på noen av de nevnte utestedene før de går videre på nattklubber som Black Dog Ballroom eller Hula Tiki Bar. I Printworks, som er bygningene til det som en gang var Europas største avistrykkeri, finner man også en rekke restauranter og barer. Her ligger blant annet Hard Rock Café for dem som liker det og nattklubben Tiger Tiger. Engelske puber er jo selvsagt ikke noe problem. The Briton´s Protection, Old Nags Head og The Engslish Lounge er alle gode valg hvis man vil ha det litt mer tradisjonelt.

Shopping i Manchester

The Trafford Centre, Manchester
image-1821
Manchester er faktisk en bedre shoppingby enn mange tror. Trafford Centre. Trenger ikke si mer. Du kan gå i dagevis om du vil. 207.000m², 268 butikker, parkeringsplasser til 11.500 biler. Av butikker kan vi nevne GAP, Zara, A|X Armani Exchange, Boss/Hugo Boss, Hollister, Banana Republic, Aldo, Next, Selfridges, Ann Summers, Oasis, Apple Store, og ja, et par hundre andre. Ta dere god tid er vårt råd, og det kan være veldig folksomt her, spesielt i helgene.

Det finnes egentlig bare ett stort minus med senteret: Plasseringen. Det raskeste er så absolutt taxi eller egen bil. Ekspressbuss er greit og Metrolink til Stretford og shuttlebuss derfra er også en mulig løsning. Da tar du linjen mot Altrincham fra sentrum og går av på Stretford (stoppet etter Old Trafford). Utenfor går det shuttlebusser (koster ett pund) hvert tiende minutt. På Trafford Centre finnes også Legoland Discovery Centre og SeaLife.

I sentrum av byen finner du store Arndale Centre, i tillegg til butikker i gågatene. Alle de store og kjente finnes her også, som i London. I byen finnes også verdens største Primark-butikk. Mens Primark i London er et sant kaos, er det faktisk ganske oversiktelig og greit å handle her i Manchester. Vil du ha det litt i den dyrere enden, finnes Boss, Burberry og andre mer ekslusive merker i New Cathedral Street.

Vil du prøve noe mer harry? Da tar du turen ut til Bury (metrolink er best) og går på Bury Markets. Her er bodene tett i tett i tett, og man går i kø. Mest for opplevelsens del, shoppingen ble det lite av for vår del. Men Bury Markets er ikke noe å kimse av, kåret til Englands beste marked gjennom flere år.

Muséer

MOSI, Manchester

MOSI – Museim of Science and Industry

Industrien har stått sterkt i Manchester, så det er naturlig å starte med MOSI – Museum of Science and Industry som ligger i Manchester Liverpool Street Railway Station, der verdens første jernbane startet. Her er det dampmaskiner, damplokomotiv, tog i flere fasonger, fly, biler, vitenskap og industri i flere store bygninger. Vi valgte bort en del vitenskap og dampmaskiner og fokuserte på tog og fly.

Manchester Museum er som et helt streit museum. Vi kom for en ting: Tyrannosaurus Rex. Men her finnes det utstoppede dyr og fugler, arkeologiske funn og alt det andre du forventer å finne på et museum.

Noe må jo omhandle fotball, så National Football Museum passer godt inn i denne byen.
image-1822

National Football Museum, Manchester

Selv om man snakker om museum kommer man ikke helt utenom fotball. I byen finnes nemlig National Football Museum. Her er det eldre og moderne fotballhistorie. Legendariske drakter, spillere, managere. De tragiske ulykkene er behørig omtalt, og man kan gjenoppleve store øyeblikk fra fotballhistorien.

Manchester Art Gallery er et offentlig galleri som ligger i Mosley Street. Galleriet har flere store samlinger både av internasjonal karakter og fra lokale kunstnere.

Andre muséer som kan være verdt en nærmere kikk er Museum of Transport, Imperial War Museum, Greater Manchester Police Museum og People´s History Museum.

Så det store plusset: Alle, eller de fleste, muséene i Manchester har gratis adgang. Ja, du leste riktig: Gratis. De vil ha deg til å betale for noen gøyale ting, eller få deg til å donere, men inngang er gratis.

Av andre attraksjoner kan dere besøke bomberom fra krigen, musikkskoler, se på ulike arkitektoniske perler rundt om i byen, ølsmaking eller besøke et teater eller konserthus. Her kan det være lurt å besøke Visit Manchester for en komplett oversikt og oppdaterte program. Og har du sett tv-serien Coronation Street? I Manchester kan du ta turen inn på settet til såpeoperaen som hadde premiere så tidlig som i 1960. På settet kan du gå nedover brosteinen og stoppe utenfor «The Rovers Return».

 

Noe helt annerledes?

Hva med hundeveddeløp på Bellevue? Før var det hundeveddeløpsbaner over hele England, men nå er det bare fire igjen. London har én, Birmingham to og Manchester har altså Bellevue som ligger bare syv minutter med tog fra Manchester Piccadilly. Altså lett tilgjengelig både med tog, taxi og buss. De kjører løp hver fredag og lørdag kveld.

Noen vil kanskje også se rugby eller cricket i Manchester og byen har elitelag i begge idrettene. Sale Sharks er elitelaget i rugby, og er en av Englands eldste rugbyklubber. De spiller hjemmekampene sine på AJ Bell Stadium, tidligere kjent som Salford City Stadium som ligger ikke langt fra tidligere omtalte Trafford Centre. Lancashire County Cricket Club forsvarer Manchesters ære i cricket. De spiller sine hjemmekamper på Emirates Old Trafford, og stadionet er nærmeste nabo til metrolinkstoppet.

Concorde, Manchester

En ekte Concorde!

Dersom du er interessert i fly kan du få oppleve en ekte Concorde fra innsiden ved Runway Visitor Park, like ved flyplassen. Her får du først en kort introduksjon og en film om det legendariske flyet. Så får du oppleve skjønnheten på nært hold, sitte i setene og i cockpit. De har også are Nimrod, DC-10, Trident og en AVRO RJX.

Så enda en kuriøsitet: Du kan stå på ski, innendørs, på Chill Factore. Her finner du Englands lengste innendørs skiløype. Skisenteret ligger også ute i Trafford Park.

Manchester-regionen kan by på mer enn toppfotball. Det kryr av lag i lavere divisjoner rundt byen. Oldham, Bury, Rochdale og faktisk Wigan ligger også innenenfor Stor-Manchester. Skal det være virkelig eksotisk finnes Altrincham i Conference Premier (nivå fem) og Stockport i Conference North (nivå seks). Tåler man en litt lengre togreise dobles antallet, minst.

Manchester for barn

Sea Life Manchester og Legoland Discovery Centre i Trafford Centre er to sikre valg. Fotballmuséet er bra for de litt eldre barna, og hvem har ikke lyst å se en dinosaur på Manchester Museum? De har nemlig en Tyrannosaurus Rex!

MOSI er veldig barnevennlig med alt fra tog, fly, biler og maskiner. Enhver fotballfrelst kunne vel tenkt seg en omvisning på en av de store arenaene i byen eller en tur i supporterbutikken.

Model train, Walton Park, Sale, Manchester.

Walton Park byr på en liten togtur til 30 pence per tur.

Så må vi nevne toggutta i Walton Park. En tur med metrolinken til Brooklands stasjon i Sale, og en kort spasertur unna finner du Walton Park, der modelltogentusiaster kjører tog hver eneste søndag. Og disse modelltogene kan man sitte på med for 30 pence per tur. Ungene synes dette er storveis!

Flere nettsteder tilbyr god oversikt over hva som skjer i Manchester, spesielt til litt alternative attraksjoner. Manchester Wire og Creativetourist er to av dem som gir deg en litt annen guide enn mange av de andre sidene.

Når bør man dra?

Akkurat det spørs hva man er ute etter. Er man ikke ute etter fotball er det lurt å reise fra slutten av mai til begynnelsen av august, altså utenfor fotballsesongen. Da får man nok billigst fly. Det regner en del i Manchester om høsten og vinteren, så det bør tas med i betraktningen. Ellers er klimaet været veldig likt som på Vestlandet i Norge.

Kommentarer

kommentarer