" /> Sirkus Eurobonus og Companion Ticket - del 2 - Reiseblogg1

Sirkus Eurobonus og Companion Ticket – del 2

Etter at jeg publiserte innlegget «Sirkus Eurobonus og Companion Ticket – del 1» har det tatt litt av. Først og fremst: Takk for alle tilbakemeldinger, både ris, ros, positive og negative!


REKLAME – linker i denne fargen er sponset og går til en av samarbeidspartnere.

Faktisk satte denne bloggen trafikkrekord med over 60% over forrige rekord, der dette innlegget sto for den største andelen av trafikken.

Så vil jeg bare påpeke noe. Jeg har blitt beskyldt for sutring og at jeg ikke har satt meg inn i reglene godt nok. Det er helt fair å mene det. Innlegget handler likevel ikke om manglende tilgjengelighet i utgangspunktet – det handler om at mange av kundene ikke får den samme sjansen til å booke bonusbilletter som de fleste andre. Dessuten så har det vært en endring i policy her, uten at den har blitt kommunisert godt nok ut til kundene.

I mitt hode skjønner jeg ikke at det er tekniske begresninger, i 2019, som gjør at ikke alle kan booke billettene på nett, når de slippes.

Selvfølgeligheter

Selve billettjakten fortsetter med uforminsket styrke, og her har det riktignok skjedd en del på de to ukene. Samtidig forsvinner mange av billetttene mellom midnatt og tidspunktet Tallinn åpner, som vanlig.

Bruker du et sånt kort for over 150.000 kroner i året, kvalifiserer du til en såkalt Companion Ticket. Den er selvsagt mest verdt på langturer og i høyere klasser enn økonomi.


Rett etter forrige bloggpost var jeg i kontakt med American Express Norge, de takket for det utfyllende innlegget og mine frustrerte beskrivelser og har lovet meg en tilbakemelding. Det har tatt over to uker, uten at svaret har kommet. Likevel ser jeg frem til å få et svar i det minste. Så får vi vente i spenning for hvor lang tid det tar.

Fra SAS derimot er det standardsvar på standardsvar fra noen svenske medarbeidere som ikke skjønner hva som er utfordringen. Svarene er full av selvfølgeligheter, og de svarer egentlig på noe annet enn det jeg spør om. Jeg stilte dem to konkrete spørsmål, men fikk kun sånn halvveis svar på dem.

REKLAME: Skal du ut og fly? Finn de beste og billigste alternativene hos Momondo og Skyscanner, eller direkte hos Lufthansa, Qatar Airways eller KLM.

Jeg har fått vite at denne ordningen ble iverksatt fra 1. januar 2019. Men på spørsmålet mitt om hvorfor, som innbefatter både hvorfor SAS gjorde dette og hvorfor de velger å forskjellsbehandle kunder, så svarer de bare på den første delen. De sier at for mange telefonhenvendelser til Eurobonus-bookingen er grunnen. Greit nok at dette er et bonusprogram, men SAS tjener jo penger på bonuspoeng, spesielt de tjent om via andre kilder enn å fly.

Dejlig dansk hjelp

Her er det også verdt å merke seg at noen kunder får en helt annen service, mens andre ikke får i det hele tatt. Kundeservicelotto der også med andre ord. Fra flere flyvante nordmenn får jeg tips om heller å ta kontakt med den danske kundeservicen, de er visstnok mye bedre på å faktisk yte service.

Det viste seg å stemme på en prikk! Selv om danskene ikke kunne hjelpe meg direkte og løse min utfordring på strak arm, så kom de med et godt svar som var hyggelig i tonen, positivt ladet og ikke minst løsningsorientert. For de skisserer altså mulige løsninger, og hvordan jeg skal forholde meg til dette fremover. Det var jo akkurat den beskjeden jeg trengte!

Eposten fra danskene gjorde meg mer positivt anlagt enn tidligere, og jeg ser muligens et lys i tunnelen igjen. Eneste jeg frykter er at dette kommer til å koste en del i endringsgebyr. 150 kroner per person er prisen, og jeg må sannsynligvis endre minst to ganger til. Det betyr 1200 kroner i endringsgebyr på en reise som opprinnelig kun har 3100 kroner i skatter og avgifter. En økning i kostnad for meg på nesten 40 prosent der altså.

Hvorfor bry seg?

Hvorfor bryr jeg meg om dette? Jo, SAS har hatt ute en undersøkelse om temaet. Der antyder de at det vil bli gebyrer for endringer i bonusbilletter, eventuelt høyere gebyrer. De antyder vel også gebyr på avbestilling, som nå er gratis. Grunnen er at de mener altfor mange holder på bonusseter som de avbestiller.

Poenget her er vel at mange holder på bonusseter fordi de er nødt for å få tak i det de ønsker, fordi tilgjengeligheten er elendig i utgangspunktet. Jeg for min del er nødt til å endre/legge til en rekke ganger bare for å få spikret en tur tur/retur for meg og min familie. Dersom vi tror på julenissen, han viser seg å eksistere, og vi får tak i business-seter betyr det ekstra endring, eller kanskje endringer. Istedenfor sitter jeg og holder på seter jeg kanskje ikke skal bruke. Tungvint.

På nett fortsatte jeg å se etter billetter til utreisen, der vi fortsatt mangler Stavanger – København. Så begynte varslene å komme for returreisen. Her var heldigvis tilgjengeligheten noe bedre og billettene forsvant ikke så kjapt som utreisen. I helgen startet varslene å komme og vi fulgte nøye med. Målet var retur en tirsdag eller onsdag. Mandag eventuelt en nødløsning.

Retur i boks

Mandagen kom og billettene var ledige denne dagen, mens vi vurderte om vi skulle kjøpe, og bruke 600 kroner i endringsgebyr, forsvant disse. Nå handlet det om å posisjonere seg for tirsdagen som var førstevalget.

Midnatt ble passert og fire seter ble ledige i SAS Plus. Da jeg sto opp på morgenen etter var de fortsatt ledige, men det var to timer til Tallinn åpnet! En halvtime før åpningstid sjekket jeg nok en gang, fortsatt ledig. Jeg tenkte: Kan dette virkelig gå?

Gull- og diamantmedlemmer skal ha ekstra fordeler hos SAS, men må også vente i inntil 57 timer på å booke bonusbilletter.

20 minutter igjen. Nytt søk. Bang! Borte vekk, ingen ledige? Nei, så nær! Heldigvis dukket de opp igjen kort tid etter og klokken tikket mot 09.00. 08.56 gjorde jeg klar Macen, telefonen og notatblokk. Flytider, datoer, kort. Alt lå klart og jeg tok en spansk en og begynte å ringe klokken 08.58. Fortsatt stengt. Ett minutt senere, ikke åpent. Ventet litt og noen sekunder etter ni, en lang introduksjon med spørsmål om spørreundersøkelser og opptak så kom jeg direkte til en konsulent!

Skal det virkelig gå denne gangen? Jeg presenterer problemstillingen, oppgir dato og ønsket reiserute. Konsulenten sjekker og ja, det er fortsatt ledig. Noen nervepirrende minutter følger og alt er klart og billettene skal sendes. Men nei, de går ikke gjennom! Pulsen stiger og kanskje kom det en og annen svetteperle i pannen også. Etter noen minutter sjekker jeg SAS-appen og der er reisen oppdatert og bekreftet. 20 sekunder etter bekrefter konsulenten at reisen er i orden og jeg kan puste lettet ut. Returen er i boks og jeg kunne faktisk velge mellom to ulike tidspunkt på hjemreisen mellom København og Stavanger.

Kostbart

Men det kostet meg altså 600 kroner å legge til returen. En retur jeg ikke får lov å booke på nett, er tvunget til å ringe inn, og billettene ble ledige først i dag. Forsvåvidt ikke så ille, men tatt i betraktning at jeg må ut med ytterligere 600 kroner for å legge til Stavanger-København på et senere tidspunkt gjør meg litt irritert. Nesten 40% påslag i prisen fordi jeg ikke får lov av SAS å booke på nett, er ikke greit etter min mening.

REKLAME: Skal du ut og fly? Finn de beste og billigste alternativene hos Momondo og Skyscanner, eller direkte hos Lufthansa, Qatar Airways eller KLM.

Hva skjer fremover? Jo, nå er all verdens varsler satt opp på utreisen slik at vi enten finner Stavanger – København på datoen vi allerede har billetter mellom København og Washington, eventuelt hele reisen på nærliggende datoer. I tillegg til søk på business class, noe vi ikke har forhåpninger om. Men det vil jo koste oss 600 kroner for hver endring der også. Totalt kan vi ende opp med 2400 kroner i endringsgebyr, for en reise som opprinnelig koster 3100 i skatter og avgifter og en vi ikke kan booke på nett. Tvangsgebyr er kanskje riktig betegnelse.

Kommentarer

kommentarer